Dubbelinterview: Dirk Bouman en Roël Karamat-Ali

"Wij hebben elkaar opgezocht en een gezamenlijke koers bepaald."

“Dankzij deze samensmelting beschermen wij de status van de lokale krant en bieden wij de relaties van de Wassenaarse Krant een bredere poort naar de regionale markt.” Dit is een uitspraak van Dirk Bouman, algemeen directeur van Uitgeverij Verhagen. In dit dubbelinterview, dat hij samen met Roël Karamat-Ali geeft, zet hij zijn visie uiteen over het besluit om intensief te gaan samenwerken.

Door Iris Oostlander


Dirk Bouman is een tevreden man. net als Roël Karamat-Ali. | Foto: René de Wit.

“De Wassenaarder maakt al 58 jaar deel uit van de Wassenaarse gemeenschap en ook de Wassenaarse Krant is niet meer weg te denken. Wij zijn lokaal zeer betrokken en in de loop der tijd ook betrouwbaar gebleken. Dat was ook precies het motto van de Wassenaarder: Betrokken en betrouwbaar. Wij hebben elkaar opgezocht en een gezamenlijke koers bepaald. Dat is beter voor iedereen,” vult Roël aan. Roël Karamat-Ali is geen onbekende in Wassenaar. Mede door de oprichting van De Wassenaarse Krant heeft hij op diverse gebieden zijn inzet voor en betrokkenheid met de Wassenaarders laten zien. “De Wassenaarder beschouwde ik altijd als concurrent. Dat werkt niet prettig, want dat is negatieve energie.” “Deze tijd vraagt om keuzes’, merkt Dirk Bouman serieus op. ”Met de samensmelting van beide kranten krijgt Wassenaar één sterke lokale krant. Wij vinden het belangrijk dat een krant zich in de haarvaten van de samenleving positioneert. Dat is ook het uitgangspunt van De Wassenaarse Krant. Daarin hebben wij elkaar gevonden en het is dus logisch dat deze krant op dezelfde voet doorgaat.”

Inzet
De consequentie is dat de Wassenaarder vanaf 1 januari 2014 niet meer verschijnt. “De WassenaarseKrant gaat verder in dezelfde geest, met hetzelfde team, op dezelfde plaats en met dezelfde tomeloze inzet,” bevestigt Roël. “Dat deel uitmaken van het hart van de gemeenschap is wat dit vak zo mooi maakt,” zegt Dirk. “Wij spiegelen, zijn het cement van de samenleving en soms ook een luis in de pels. Wij luisteren naar onze lezers en informeren hen over wat er speelt in de breedte van de lokale samenleving. De Wassenaarse Krant en de Wassenaarder zijn twee complementaire kranten. Samenvoegen van deze beide sterke titels is een uitstekende aanvulling voor de inwoners van Wassenaar omdat er een nog betere, completere krant ontstaat.” Dirk Bouman is een uitgever met passie. Na diverse opleidingen kwam hij in 1995 bij Uitgeverij Verhagen terecht, waar hij helemaal op zijn plek zit. Begonnen als rechterhand van de toenmalige directie bracht hij in de loop der jaren met veel succes samen met Guido Verhagen zijn visie in het bedrijf. En met resultaat. Hij weet zeker dat in deze regio de lokale krant een belangrijke rol blijft spelen en dat de Wassenaarse ondernemers veel profijt uit de samenwerking met ‘zijn’ uitgeverij kunnen halen. Ze kunnen nu op een eenvoudige manier via De Wassenaarse Krant 120.000 huishoudens in de Duin- en Bollenstreek bereiken. Hij is dan ook een tevreden man. Net als Roël Karamat-Ali, die van zijn krant in de loop van de jaren een groot succes heeft weten te maken en dat nu beloond ziet.

Nieuws
Beide heren zijn het, na een lange tijd van praten, voorbereiden en uitwerken van duidelijke afspraken, helemaal eens over de toekomst. De papieren krant blijft heel belangrijk. Wij leveren de interessante achtergronden van het ‘snelle’ nieuws dat tegenwoordig overal te verkrijgen is. “Het nieuws op het internet moet men zelf opzoeken en de krant komt elke week naar de mensen toe. Dat is een vanzelfsprekendheid die gegarandeerd blijft. Dat is wat wij uiteindelijk hebben bereikt: wij beschermen de toekomst van de enige echte lokale Wassenaarse krant. Dé krant van Wassenaar wordt gewoon volgende week weer bezorgd.”